The bride

Myriam U. Birara

Mostra Front

Activitat externa

La mostra de cinema FRONT és un certamen itinerant per les quatre comarques de l’Ebre català (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Baix Ebre i Montsià) que proposa dialogar entre conflictes del passat i del present, pròxims i llunyans, amb el focus posat al període de la Guerra Civil (1936-1939), la Batalla de l’Ebre (1938) i el franquisme (1939-1975), però no només.

Es tracta de fer emergir diàlegs i reflexions per indagar en la memòria històrica i articular el pensament crític a través del cinema. I tot plegat, en un territori on encara es fa notar el rastre de la guerra en moltes façanes d’edificis històrics, en refugis i en trinxeres disperses per les serres. La petja, però, és sobretot emocional: la gestió del pots-conflicte es va tancar en fals i, malgrat els esforços dels darrers vint anys per intentar-ho compensar, el debat sobre la memòria col·lectiva encara és un debat viu i obert.

http://www.mostrafront.com

Sinopsi

Lluny del caràcter romàntic que evoca el seu títol, The bride [La nòvia] és la història d’un drama col·lectiu del qual van ser víctimes moltíssimes dones a Ruanda: el matrimoni forçat. Una pràctica d’índole cultural il·legal en l’actualitat que s’ha convertit en un tema tabú i que Myriam Birara busca trencar. La cineasta situa l’acció The Bride a la Ruanda rural de 1997, una època extremadament traumàtica després del recent genocidi que va esclatar tres anys abans contra la societat tutsi. Aquest esdeveniment històric és present en l’opera prima de la cineasta, que posa la seva mirada en les conseqüències que el conflicte va tenir per a les dones. I és que en aquells anys, el guterura —nom amb el qual es coneix el segrest de núvies— es va convertir en una pràctica generalitzada i dolorosa per a moltes noies.

El film narra la història de la jove Eva, que poc abans d’anar-se’n a estudiar medicina a la universitat, és segrestada i forçada a casar-se amb un home al qual mai no ha vist. Encara que la pel·lícula no s’ha inspirat en un succés concret real, sí que es basa en milers d’històries recollides, entre els testimonis del passat més recent del país.

 

dissabte 30 de setembre 2023
22:00 h
Lloc: Teatre Auditori Felip Pedrell
Sala: Sala Gran
Durada: 1 h 13 min