Bella Ciao, per la libertà

Giulia Japanese

Documental

Mostra Front

Activitat externa

La mostra de cinema FRONT és un certamen itinerant per les quatre comarques de l’Ebre català (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Baix Ebre i Montsià) que proposa dialogar entre conflictes del passat i del present, pròxims i llunyans, amb el focus posat al període de la Guerra Civil (1936-1939), la Batalla de l’Ebre (1938) i el franquisme (1939-1975), però no només.

Es tracta de fer emergir diàlegs i reflexions per indagar en la memòria històrica i articular el pensament crític a través del cinema. I tot plegat, en un territori on encara es fa notar el rastre de la guerra en moltes façanes d’edificis històrics, en refugis i en trinxeres disperses per les serres. La petja, però, és sobretot emocional: la gestió del pots-conflicte es va tancar en fals i, malgrat els esforços dels darrers vint anys per intentar-ho compensar, el debat sobre la memòria col·lectiva encara és un debat viu i obert.

Sinopsi

El documental Bella Ciao, per la libertà dirigit per Giulia Japanese, celebra la cançó històrica que ha travessat les fronteres d’Itàlia, un himne cantat per partisans —el moviment armat d’oposició al feixisme i a les tropes d’ocupació nazis instal·lades a Itàlia durant la Segona Guerra Mundial—que s’ha convertit en una cançó de lluita per a les noves generacions d’arreu del món, un èxit interpretat per alguns dels artistes més famosos del món i res més que la banda sonora de la sèrie de Netflix Money Heist. Gairebé un segle després de la seva creació, la potència del Bella Ciao no mostra signes de disminució. La pel·lícula parla de la gènesi, la història i els secrets d’aquesta cançó simbòlica de la resistència antifeixista que ressorgeix allà on hi ha lluites contra la injustícia.

Una pel·lícula per a una cançó. Aquesta vegada la relació s’ha invertit: no és la música la que emmarca la pel·lícula sinó la música mateixa la que esdevé protagonista d’una obra cinematogràfica. I Bella Ciao sens dubte s’ho mereix. Entre testimonis, vídeos i documents d’arxiu, s’intenta reconstruir, la gènesi d’un text i d’un ritme que encara avui encenen les places que anhelen llibertat a totes les latituds.

Taula de debat vinculada a la pel·lícula Bella Ciao.

La cançó protesta ha estat companya de viatge de molts moviments socials. El cant pot unir una societat amb uns ideals de canvi comuns contra conflictes i injustícies i quan passa, esdevé l’himne d’un poble i fins i tot creus fronteres i moments històrics. En parlarem amb la cantant Marina Rossell, figura clau de la segona generació de la Nova Cançó i autora d’excel·lents adaptacions en llengua catalana de cançons dels partisans europeus en temps de guerra i feixisme. La periodista musical Helena Morén moderarà la taula.

dissabte 30 de setembre 2023
18:30 h
Lloc: Teatre Auditori Felip Pedrell
Sala: Sala Gran
Durada: 1 h 22 min